Debitarea cu laser este un proces de separare prin care pot fi tăiate materiale metalice și nemetalice de diferite grosimi. Componenta de bază în acest scop este un fascicul laser care este ghidat, modelat și concentrat. Când laserul atinge piesa brută, materialul se încălzește la o temperatură atât de ridicată, încât începe să se topească sau să se evapore. Întreaga putere a laserului este concentrată într-un singur punct, care de cele mai multe ori are un diametru mai mic de jumătate de milimetru. Dacă asupra acestui punct este aplicată o cantitate de căldură mai mare decât cea care poate fi eliminată prin conductivitate termică, fasciculul laser străpunge materialul în întregime – procesul de debitare a început. În cazul altor procese, asupra tablei acționează instrumente masive cu o forță enormă, însă fasciculul laser își îndeplinește sarcina fără contact. Astfel, se evită uzura instrumentului, precum și deformațiile sau deteriorările la nivelul piesei brute.
Avantajele debitării cu laser
–O mare diversitate de materiale
Toate materialele utilizate în prelucrarea industrială – de la oțel, aluminiu, oțel inoxidabil și tablă colorată până la materiale nemetalice precum plastic, sticlă, lemn sau ceramică – pot fi debitate cu laser în mod sigur și la o calitate superioară. Cu ajutorul acestui instrument pot fi debitate table de grosimi foarte diferite, de la 0,5 până la peste 30 de milimetri. Acest spectru de materiale extrem de larg face ca laserul să fie cel mai bun instrument de debitare pentru numeroase alte tipuri de aplicații în domeniul materialelor metalice și nemetalice.
-Libertatea de a crea conturul dorit
Fasciculul laser concentrat încălzește materialul doar la nivel local, restul piesei brute fiind supuse unei solicitări termice minime sau nule. Astfel, fanta de debitare este puțin mai lată decât fasciculul, iar contururile complexe, filigranate rămân netede și fără bavuri după debitare. În majoritatea cazurilor, nu mai este necesar un proces laborios de prelucrare ulterioară. Grație flexibilității sale, procesul de debitare este utilizat frecvent în cazul loturilor de mici dimensiuni, în cazul unei multitudini de variante și în construcția de prototipuri.
-Muchii de debitare de înaltă calitate cu impulsuri ultrascurte
Impulsurile ultrascurte vaporizează aproape orice tip de material atât de rapid, încât nu poate fi detectată nicio influență termică. Astfel sunt obținute muchii de debitare de calitate superioară, fără încărcare cu topitură. Din acest motiv, laserul este ideal pentru fabricarea produselor metalice, filigranate, precum stenturile din domeniul tehnicii medicale. Laserul cu impulsuri ultrascurte debitează sticlă întărită prin procese chimice pentru industria ecranelor.